«Πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχε η influencer, πριν από δέκα χρόνια δεν θα υπήρχε σε τέτοια ένταση ο συνωμοσιολόγος», λέει ο Σταμάτης Φασουλής.
Συνέντευξη στην εφημερίδα Real και την Κορύνα Μανταγάρη παραχώρησε ο Σταμάτης Φασουλής. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για την επιθεώρηση «Τότε, τώρα, πάντα» που ανεβάζει στο Άλσος.
Η επιθεώρηση που ανεβάζετε φέτος στο Άλσος γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία.
Το δούλευα πολλά χρόνια αυτό το έργο, απλώς δεν το ήξερα. Ήταν σαν να μάζευα πράγματα από τραγούδια, ανθρώπους, πολιτικές καταστάσεις και αυτό γινόταν σχεδόν εν αγνοία μου. Δηλαδή ένα μέρος του εαυτού μου τα μάζευε και το περασμένο καλοκαίρι άρχισε όλο αυτό να γίνεται επιτακτικό και είπα ότι πρέπει να το κάνω. Έφτιαξα μια παράσταση στο κεφάλι μου που ήταν ολόκληρη. Βέβαια, τώρα έγινε καλύτερη. Σχεδόν είχα έτοιμο τον τίτλο, τα περισσότερα νούμερα, το «μάτι» που θα δεις τη ζωή.
Γιατί αυτό συμβαίνει στην επιθεώρηση, πρέπει να βρεις το σημείο που θα δεις τη ζωή. Να είναι μια λοξή ματιά και όχι κάτι που μπορεί να το βρει οπουδήποτε αλλού ο θεατής. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί στην εποχή μας η επικαιρότητα είναι η μεγάλη τροφή της τηλεόρασης και η τηλεόραση εξαντλεί την επικαιρότητα σε τρεις μέρες. Μια είδηση παίζεται σε όλα τα κανάλια επί 24 ώρες, τόσο που μετά από λίγο δεν θέλεις να ακούσεις. Και το κοινό έχει γίνει αδηφάγο, θέλει το παραπάνω και το καινούργιο.
Από τη μία είναι η τηλεόραση και από την άλλη τα social media που έχουν κατασπαράξει και έχουν αχρηστεύσει την επικαιρότητα και τη δυναμική της, γιατί την εξαντλούν σε τρεις μέρες και μετά ούτε να τη χέ…ουν! Εκείνο που έπρεπε να βρω ήταν έναν άλλον τρόπο να δεις τα πράγματα που να μην είναι δέσμιος της επικαιρότητας και της ονοματολογίας. Κάτι που στέκει περισσότερο από το επίκαιρο, απλώς αντί για γεγονότα να βρεις ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από αυτά τα γεγονότα και έχουν μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο.
Πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχε η influencer, πριν από δέκα χρόνια δεν θα υπήρχε σε τέτοια ένταση ο συνωμοσιολόγος. Αναπτύχθηκαν καινούργια πράγματα, όπως είναι το bullying, όπως είναι η θεοποίηση του πλαστικού, η Barbie και όλες οι… Μπάρμπες και όλη αυτή η μόδα του ομοιόμορφου ροζ ροζ απέναντι στη γυναίκα. Όπως είναι ο κυρ Παντελής και οι κυρ Παντελήδες. Πώς ζούνε, πώς μιλάνε, γιατί είναι έτσι. Η τραπ μουσική, πώς είναι, γιατί επιβάλλεται, γιατί αρέσει στα παιδιά.
Αυτά όλα είναι θέματα τα οποία είναι ανεξάρτητα από την επικαιρότητά τους ως γεγονότα, αλλά είναι πάρα πολύ επίκαιρα ως καινούργια στάση ζωής απέναντι στα πράγματα. Εγώ θα πρέπει να λέω κάτι που θα ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα παίζουμε. Πώς άλλαξε η ζωή των πολιτικών μέσα από το Τικ Τοκ και όχι το ίδιο το γεγονός και γενικά όλο αυτό το αδιέξοδο με μια υπετροφική κυβέρνηση και μια ισχνή αντιπολίτευση, η οποία δεν βρίσκει το δρόμο της. Αυτό είναι ένα από τα θέματα της επιθεώρησης.
0 Σχόλια